VERIŽNI EKSPERIMENT V CANKARJEVEM DOMU

V vrtcu pri predšolskih otrocih že drugo leto izvajamo delavnice verižnega eksperimenta. V letošnjem šolskem letu nam je z otroki, starši, starimi starši in prostovoljkami uspelo izdelati dva člena verižnega eksperimenta. Prvega smo poimenovali Rekreacija pod Stolom, saj imamo v naši občini veliko uspešnih športnikov in rekreativcev. Drugega smo poimenovali Harmonija, ker lahko slišimo različne zvoke.

V mesecu maju smo se prijavili na tekmovanje Verižni eksperiment v sklopu prireditve Bistroumi 2019, ki ga organizira DMFA (Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije) ob 70 letnici. Prijavili smo oba člena, saj smo ponosni, da nam je uspelo s predšolskimi otroki izdelati oba člena v 60 urah. Na delavnicah je bilo prijavljenih kar 22 otrok.

Z mentorjem in prostovoljcem smo se dobili v nedeljo, 19.5.2019, pred OŠ Žirovnica, kjer smo naložili člen v kombi ter ga močno pritrdili, da se med vožnjo ne bi poškodoval ali uničil. Manjši člen pa smo naložili v avto. S seboj smo vzeli še orodje in nekaj materiala, če bi bili potrebni popravki.

Ob prihodu v Cankarjev dom smo člena odnesli na oder Gallusove dvorane na označeno mesto. Organizatorji so nam pokazali garderobe, kjer nas je že čakala malica, pripravljena priznanja in majice. Čakalo nas je delo. Člen Harmonija smo morali višinsko prilagoditi predhodnemu členu. Težava se je pokazala prav tako pri vzmeti, ker ni sprožila frnikule za naslednjo napravo. Prostovoljec Mitja Resman je dobil odlično odejo za hitro rešitev. Namesto žaganja in lepljenja smo napravo dvignili z deščicami. Med usklajevanjem 13 naprav sta med množico udeležencev hodila dva sodnika, ki sta ocenjevala naprave. Ogledala sta si potek naprav ter se pogovarjala z mentorji. Prvi testni poskus smo imeli ob 15.30. Zagon je potekal brez zapletov. Na koncu eksperimenta je bila postavljena glasbena skrinjica, ki je zaigrala znano melodijo Vse najboljše.

Popravili smo še zadnje malenkosti, postavili člene ter odšli na zasluženo malico. S seboj smo vzeli tudi frnikule, da se ne bi ponesreči sprožili kateri od členov.Slavna podelitev nagrad tekmovalcem v matematiki, fiziki in astronomije se je začela ob 17.00. Prireditev je otvorila mlada dijakinja pianistka iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Ogledali smo si črnobelo fotografijo dijakov pri uri matematike. Med gledalci je bil prisoten tudi 92 letni gospod, ki je povedal nekaj svojih spominov iz svojih časov pri društvu. Nato smo si ogledali še kratek film o DMFA Slovenija.

Sledila je uradna predstavitev verižnega eksperimenta. Mentorji in otroci smo stopili vsak za svoj člen ter preverili še zadnje malenkosti za zagon naprave. Potek dogajanja so snemali ter video prenesli na veliko platno, da so lahko spremljali tudi gledalci v dvorani. Po koncu melodije smo vsi sodelujoči stopili pred naprave, se priklonili ter se vrnili na sedeže v dvorani. Soočili so nas še s potekom telefonskega glasovanja. Sledila je podelitev nagrad za matematična tekmovanja za osnovne šole in kristalni Kenguru (najvišji seštevek točk vseh devetih letih šolanja). Pred podelitvijo nagrad za najboljše mlade astronome so nam prikazali in razložili nastanek prve fotografije črne luknje. Na velikem platnu smo si ogledali tudi posnetek reševanja naloge iz fizikalne olimpijade. Sledilo je še slikanje vseh olimpijcev, ki se bodo letos udeležili mednarodnih tekmovanj.

Na koncu  je sledila  podelitev nagrad občinstva in strokovne komisije za verižni eksperiment. Enakovredne naprave so prejele naprave Reciklirani Urban (ki so jo zasnovali in zgradili učenci iz OŠ dr. Franceta Prešerna iz Ribnice), Vodni krog (ekipe iz OŠ Prežihovega Voranca z Jesenic) in naprava Pozor, gradbišče (delo ekipe učencev iz OŠ Loka v Črnomlju). Nagrado občinstva je prejela naprava Astronomius, ki so si jo izmislili in udejanili učenci iz OŠ dr. Josipa Plemlja z Bleda. Posebno pohvalo strokovne komisije je prejela naša naprava Rekreacija pod Stolom, ki smo jo sestavili otroci iz predšolskih skupin, vzgojiteljici Eva Razinger in Vanja Bračko Božič, mentorji, starši, stari starši ter prostovoljki. Poleg našega vrtca so sodelovali še:

  • OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora (napravi Potovanje po vesolju in Gozdne dogodivščine),
  • OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica (Reciklirani Urban),
  • OŠ Toneta Čufarja Jesenice (Vodni park),
  • OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled (Astronomius),
  • OŠ Koroška Bela, POŠ Blejska Dobrava, Jesenice (Dobravski grad),
  • OŠ 16. decembra Mojstrana (Luna park in Vesolje),
  • OŠ Prežihovega Voranca Jesenice (Vodni krog),
  • VVZ Zagorje ob Savi (Olimpijske igre) in
  • OŠ Loka Črnomelj (Pozor gradbišče).

Po koncu prireditve je sledilo skupinsko fotografiranje vseh nagrajencev. Na odru smo si med seboj čestitali ter pogovorili o izkušnjah. Nato smo naprave odnesli v kombi ter se poslovili od sodelujočih.

Vzdušje tekom celega popoldneva v Cankarjevem domu je bilo sproščeno, delovno ter nabito s pozitivno energijo. Iz Ljubljane smo odšli z novimi izkušnjami in idejami. S pohvalo smo dobili priznanje za svoje delo ter trud.

Related Images:

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost